J.A. Klein Swormink (1894 - 1976)

Geneesheer-directeur van 1917 tot 1962

 
[foto circa 1962]

Geboren in Amsterdam, onderscheidde Klein Swormink zich al op jeugdige leeftijd door een opmerkelijke intelligentie. Toen hij 23 jaar was ontving hij zijn artsenbul en een jaar later promoveerde hij. Op 14 november 1922 werd hij aangesteld als geneesheer-directeur van het nieuwe Ignatiusziekenhuis, een functie die hij veertig jaar lang zou uitoefenen. Hij is zonder twijfel de grote stuwer geweest in de beginperiode van het Ignatius Ziekenhuis. Niet alleen vanwege zijn positie als geneesheer-direkteur, maar ook door zijn persoonlijke kwaliteiten.

Daarnaast was dr. Klein Swormink internist, hoofd van de interne afdeling, hoofd van de röntgen-afdeling en leider van het toenmalige medisch laboratorium. Bovendien creëerde hij als eerste in Nederland een school voor verpleegsters waarvan de faam spoedig de grenzen van Brabant overschreed.
Nadat hij tijdens de oorlogsdagen het ziekenhuis voor verscheidene rampen had weten te vrijwaren achtte Klein Swormink in de jaren vijftig de tijd rijp om de in het ziekenhuis werkende specialisten te bundelen tot een medische staf. Tot 1962 was hij de bezielende kracht van het Ignatiusziekenhuis.
In 1963 werd hij voor zijn werk op medisch en sociaal vlak benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Het Vaticaan benoemde Klein Swormink in 1968 tot Ridder in de Orde van de Heilige Gregorius.

 
Een nog Jonge Klein Swormink met twee onbekende zusters - foto circa 1920