Geboorteakte van Hugo Kolstee

Op 24 juni 1942 werd de heer Hugo Kolstee in het Ignatius geboren. Van hem mochten we een kopie van zijn geboorteakte ontvangen. Het bijzondere hiervan is de adressering: Parksingel 33 in plaats van Wilhelminasingel 33.

Het is geen fout van de ambtenaar op het Bredase Stadhuis: In de oorlogsjaren (na de z.g. Anjerdag, 29 juni 1940) wilde de Duitse bezetter geen enkele naam van het Nederlandse Koningshuis in straatbeeld, geschiedenisboekjes en pers genoemd zien.
Het Generalkommissariat für Verwaltung und Justiz meldde op 3 januari 1942 aan de Nederlandse secretarissen-generaal '…dass Strassen, Plätze, Parks und ...., in deren Bezeichnung die Namen lebender Mitglieder des Königshauses verwandt sind, eine neue Bezeichnung erhalten.'

Het Ignatiusziekenhuis was daarom in de oorlogsjaren gevestigd aan de Parksingel*. Overigens was de vader van dhr. Kolstee in 1942 in het Ignatius werkzaam als arts-assistent interne geneeskunde. Hugo Kolstee is in diens voetsporen getreden en eveneens werkzaam geweest als arts in binnen- en buitenland.

* In Breda wijzigden bijvoorbeeld de Bernhardsingel in Westersingel,  de Irenestraat werd Artilleriestraat, de Julianabrug werd Westerbrug, de Julianalaan veranderde men in Westerlaan, de Wilhelminabrug werd Ginnekenbrug en het Wilhelminapark kreeg de naam Vijverpark.

19420625-d01